Contact|

Werken aan een stevige pedagogische basis


19 juni 2025 | Planetarium Amsterdam

4. De kracht van het gewone en normaliseren in relatie jeugd-onderwijs

Normaliseren van uitdagingen, onzekerheden en kwetsbaarheden bij opgroeien en opvoeden vraagt om een gezamenlijk pedagogisch antwoord van onderwijs en jeugdhulp. Maar wat betekent deze gezamenlijke opgave (uit de hervormingsagenda) voor de alledaagse samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp?
Barbera Voskuil, MSc. en junior onderzoeker lectoraat jeugdhulp in transformatie- De Haagse Hogeschool en
Tamara Bos, MSc. docent SW-jeugd en docent onderzoeker lectoraat jeugdhulp in transformatie - De Haagse Hogeschool

Aan de hand van 3 relevante voorbeelden - en de algemene inzichten die deze voorbeelden bieden voor beleid en praktijk - bespreken wij hoe de samenwerking van het onderwijs en de jeugdhulp bij kan dragen aan het normaliseren van vragen en uitdagingen bij opgroeien en opvoeden.

Bijzondere aandacht is er voor de samenwerking met jeugdigen en ouders, normaliseren in beleid en praktijk en voor het opleiden/ bijscholen van (aankomend) onderwijs- en jeugdhulpprofessionals. Dit alles zodat normaliseren tot de basishouding gaat behoren, waarbij het bijstaan van jeugdigen en ouders in het opgroeien en opvoeden vanzelfsprekend wordt. Wij zullen naast 3 voorbeelden van samenwerking onderwijs en jeugdhulp ook de inzichten vanuit 13 andere bestaande voorbeelden van normaliseren in beleid en praktijk delen (De kracht van het gewone).
 

Leerdoelen:

Deelnemers:
- maken kennis met de uitgangspunten van de visie normaliseren (leernetwerk normaliseren,
  werkplaats SAMEN)
- worden geïnspireerd door de (algemene inzichten vanuit) drie voorbeelden van
  samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp
- worden gestimuleerd tot een dialoog over samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp
  t.a.v. normaliseren
 

Voor wie?

(Ortho)pedagogen, kinderpsychologen, ontwikkelingspsychologen, jeugdhulpwerkers, jeugdzorgwerkers, pedagogisch medewerkers, hbo docenten, professionals in het basisonderwijs, onder wie leerkrachten, zorgcoördinatoren, Ib’ers, remedial teachers, schoolpsychologen en schoolmaatschappelijk werkers, en beleidsmedewerkers bij gemeenten.
Leeftijdscategorie: Kinderen (6-12 jaar), wij zouden graag benadrukken dat de inhoud van onze deelsessie inspiratie biedt gericht op alle leeftijdsgroepen jeugdigen en hun ouders.